Kodintekniikka haltuun? Joo!

Featured Image Blog Post

Imuroiminen, lattioiden moppaaminen ja pölyjen pyyhkiminen ovat tuttuja kaikille, mutta tiesitkö, että kodin hoitamisessa on monia muitakin tärkeitä juttuja, joista jokaisen tulisi huolehtia? Varsinkin ensi kertaa omaan kotiin muuttavalle kodintekniikkaan liittyvät käytännön asiat saattavat olla vieraita. Siksi kokosimme alle kätevän muistilistan, jolla pidät kotisi kunnossa ja ilman raikkaana:

 • Säädä lämmitys oikein
 • Pese kylpyhuoneen lattiakaivo
 • Pidä ilmanvaihtoventtiilit puhtaina
 • Tiskaa liesituulettimen rasvasuodatin
 • Tyhjennä astianpesukoneen sihti

Seuraavaksi kerromme tarkemmin, miten nämä tehdään. Jokainen homma on yllättävän nopea, joten ei turhaa stressiä!

Säädä lämmitys oikein

Lattialämmityksen säätö

Asunnon lämmitys ja kylpyhuoneen lattialämmitys tulee pitää aina päällä, jotta asuntoon ei pääse syntymään kosteusvaurioita. Tiesitkö, että asunnon lämmityksen sammuttaminen ei pienennä sähkölaskuasi, jos vuokrakotisi lämpenee kaukolämmöllä tai maalämmöllä? Useimmat Joo Kodit ovat juuri tällaisia.

Kylpyhuoneen lattialämmityksen tulisi olla aina vähintään 22 astetta. Suihkussa käymisen jälkeen kylpyhuoneen kuivumista voi nopeuttaa nostamalla lämmitystä hetkeksi hieman ylöspäin.

Miksi kylpyhuoneen lattiakaivo kannattaa pestä?

Kylpyhuoneen lattiakaivon pesu

Kylpyhuoneen lattiakaivo kaipaa pesua aina silloin tällöin, sillä sinne jää helposti loukkuun hiuksia ja likaa, jotka muodostavat oivan sillan kaikille viemäripöpöille nousta suoraan kylpyhuoneeseesi. Lisäksi likainen kaivo vetää huonommin vettä.

Näin peset lattiakaivon

 1. Laita kumihanskat käteen ja nosta viemärin kansi ylös. Ota myös muoviset sisäosat, eli hajulukko ja rassitulppa, pois. Hajulukossa on usein sininen kahva, josta ne voi vetää irti. Paina tässä vaiheessa mieleesi, miten päin lattiakaivon osat olivat, jotta osaat laittaa ne myös takaisin paikoilleen.

 2. Ota käsin pois lattiakaivosta kaikki irtonainen roska, kuten hiukset, ja laita ne roskikseen. Pese sitten kaikki viemärin osat lämpimällä vedellä ja pesuaineella esimerkiksi vanhalla tiskiharjan avulla. Huuhtele lopuksi.

 3. Laita osat takaisin paikoilleen. Huomioithan, että hajulukko pitää painaa kunnolla pohjaan asti. Jos hajulukko tai rassitulppa ei mene kunnolla paikoilleen, kylpyhuoneessa voi alkaa haista viemäriltä.

 4. Lattiakaivon kannen alle voi laittaa suodatinverkon, joka nappaa hiukset ja muut roskat talteen. Näin kaivoa ei tarvitse pestä aivan yhtä usein.

 5. Sehän kävi nopeammin kuin luulimmekaan!

Puhtaat ilmanvaihtoventtiilit takaavat raikkaan ilman

Poistoilmaventtiili

Asunnon ilma säilyy raikkaana, kun se kiertää ja pääsee vaihtumaan. Ilmaa tulee sisään tuloilmaventtiileistä ja lähtee pois poistoilmaventtiileistä. Ilmanvaihtoventtiilien puhtaana pitäminen on asukkaan vastuulla.

Näin puhdistat tuloilmaventtiilin

Tuloilmaventtiilit sijaitsevat yleensä seinässä lähellä katonrajaa. Niiden ulkonäkö voi vaihdella kaiutinta muistuttavasta suorakulmiosta pyöreisiin lautasmallisiin venttiileihin. Tässä helpot ohjeet puhdistukseen:

 1. Tuloilmaventtiilien ympärillä näkyy usein likainen rinkula. Tämä ei tarkoita sitä, että ilmanvaihtokanavat olisivat likaiset, vaan tuloilman aiheuttama pyörre on kerännyt asunnossa olevaa pölyä, joka on tarttunut kattoon tai seinäpintoihin. Putsaa pölyt ympäröivältä seinältä imurin harjapäällä, pölyhuiskulla tai kuivalla mikrokuituliinalla. Jos venttiili sijaitsee katonrajassa, kannattaa kurkata, tarvitseeko myös kattoa puhdistaa. Huomioithan, että rosoista kattoa tai seinää ei tule pyyhkiä kostealla, jottei rappaus murene.

 2. Poista pölyt samalla tekniikalla tuloilmaventtiilin näkyviltä pinnoilta.

Psst! Mikäli et löydä asunnosta tuloilmaventtiiliä, silloin raitisilmaventtiilit saattavat olla ikkunan karmeissa. Silloin karmissa on pieni klipsu, jossa on kesä- ja talviasennot. Jos tuntuu, että ikkunoiden lähellä vetää talvella pahasti, syy saattaa löytyä siitä, että venttiili onkin kesäasennossa.

Näin puhdistat poistoilmaventtiilin

Poistoilmaventtiilit ovat pyöreitä venttiileitä, jotka sijaitsevat yleensä seinien yläosissa tai katossa. Useimmiten niitä on kylpyhuoneissa, saunoissa ja vaatehuoneissa. Niitä voi olla myös muissa huoneissa. Pesu käy sujuvasti alla olevilla ohjeilla.

Poistoilmaventtiilin pesu

 1. Ota kiinni venttiilin ulkoreunoista ja kierrä vastapäivään, niin venttiili lähtee irti. Älä koske keskiosaan tai muuta sen asentoa, sillä se vaikuttaa ilmanvaihdon säätöihin.

 2. Pese venttiili ja tiiviste lavuaarin alla.

 3. Voit puhdistaa myös ilmanvaihtokanavaa kostealla liinalla siltä osin, mihin kätesi ylettyy.

 4. Anna tiivisteen sekä venttiilin kuivua pesun jälkeen ja laita ne takaisin paikoilleen. Saat venttiilin kiinni ilmanvaihtokanavaan kiertämällä venttiiliä myötäpäivään.

Liesituuletin vetää paremmin, kun rasvasuodattimen pitää puhtaana

Liesituulettimen rasvasuodattimen pesu

Tiesitkö, että liesituulettimen rasvasuodatin tulisi pestä parin kuukauden välein, koska ruoanlaitossa suodattimeen kertyy rasvaa ja likaa? Jos rasvaa ja likaa on kertynyt todella paljon, suodatin voi jopa syttyä palamaan kokatessa - jaiks!

Mutta mikä se rasvasuodatin sitten on? Kurkkaapa liesikuvun alle. Näet siellä ohuen metalliverkon, joka lähtee irti.

Näin peset liesituulettimen rasvasuodattimen

 1. Irrota metalliverkko ja laita se astianpesukoneeseen. Jos sinulla ei ole astianpesukonetta, pese suodatin käsin kuumalla vedellä, soodalla ja etikalla. Ne muodostavat sihisevän pesuaineen, joka irrottaa lian ilman hankausta. Muista huuhdella lopuksi hyvin.

 2. Anna suodattimen kuivahtaa, ennen kuin laitat sen takaisin paikoilleen.

Liesituulettimen rasvasuodatin

Näin puhdistat astianpesukoneen sihdin

Nyt kun pääsimme keittiöön, kannattaa samalla vilkaista astianpesukoneeseen. Milloin viimeksi putsasit astianpesukoneen pohjassa olevan roskasihdin? Kun sihti on puhdas, myös astiat puhdistuvat paremmin.

 1. Kohdista merkkinuolet vastakkain, niin saat sihdin irti vetämällä.
 2. Kippaa isoimmat ruoantähteet roskiin.
 3. Tiskaa sihti puhtaaksi tiskiharjalla sekä tiskiaineella.
 4. Huuhtele se ja laita sitten takaisin paikoilleen.

Kas niin, koti on taas puhdas ja raikas!

6.2.2023