Milloin vuokra-asunnossa on liian kylmä? Katso ohjeemme lämmityskauden alkuun.

Featured Image Blog Post

Syksyn edetessä kelit viilenevät ja ilmankosteus kasvaa. Ulkolämpötilat voivat vaihdella vuorokauden aikana paljon ja laskea nopeastikin. Silloin kodin lämmitysjärjestelmä ei pysy samassa tahdissa, vaan reagoi viiveellä, sillä rakenteiden lämpenemisessä ja ilmankosteuden alenemisessa kestää hetken aikaa.

Jos kotona tuntuu kylmälle, kannattaa odottaa muutama päivä ja katsoa, alkaako lämpötila nousta itsestään.

Ota avuksi myös alla oleva tarkistuslista, jolla varmistat sen, että saat lämmitysjärjestelmästä kaikki tehot irti.

5 vinkkiä lämmityskauden alkuun

1. Säädä lämpötilaa kovemmalle termostaateista

Lattialämmityksen säätö

Niissä kodeissa, jotka lämpenevät lattialämmityksellä, lämpötilaa säädetään seinällä olevasta termostaatista. Lattialämmitys lämmittää asuntoa tasaisesti, joten lattian ei kuulu tuntua lämpimältä jalan alla tai kättä vasten. Lattiasta voi kuitenkin löytyä lämmin kohta, ja se on normaalia. Lattialämmitysputket jakautuvat tästä kohdasta ympäri asuntoa.

Jos kotisi lämpenee lattialämmityksen sijaan patterilämmityksellä, löydät termostaatit pattereista. Termostaatti toimii yleensä oikein, vaikka patteri tuntuisi käteen kylmältä. Myös se on tavallista, että patterin yläosa on lämmin, mutta alaosa tuntuu viileältä.

Patterit eivät ole lämpimiä kaiken aikaa vaan ne katkaisevat lämmityksen siinä kohtaa, kun niiden ympärillä oleva ilma on lämmennyt tarpeeksi. Jotta patteri osaa tulkita huoneen lämpötilan oikein, vältäthän sijoittamasta niiden eteen paksuja verhoja, sohvaa tai muita huonekaluja, jotka estävät ilman kiertämisen ja saavat patterin ympärillä olevan ilman lämpenemään muuta huonetta korkeammalle.

2. Säädä ikkunoiden raitisilmaventtiilit talviasentoon

Osassa asunnoista ikkunoiden karmeissa on pienet klipsut, joissa on erikseen kesä- ja talviasennot. Jos ikkunan lähellä vetää pahasti, venttiili on todennäköisesti kesäasennossa. Käännä klipsu talviasentoon, niin veto lakkaa.

3. Tarkista ilmanvaihdon asetukset

Osassa asunnoista ilmanvaihtokoneessa on erikseen kesä- ja talvisäädöt. Huoltoyhtiö säätää asetukset kohdilleen samassa yhteydessä, kun tulee vaihtamaan suodattimet. Jos ilmanvaihdossa on ongelmia ja epäilet, että säädöt ovat väärin, pyydä huoltoyhtiötä tarkistamaan ne. Löydät heidän yhteystietonsa Jooppi-asukassovelluksesta.

4. Ota villasukat jalkaan ja kaakaomuki käteen

Syksystä on lupa myös nauttia! Mikä sen ihanampaa kuin sytyttää kynttilät ja käpertyä sohvalle viltin alle katsomaan elokuvaa tai juoda kaakaota yhdessä kaverin kanssa. Keho myös tottuu hiljalleen viileämpään ilmaan. Se, mikä tuntuu alkusyksystä viileälle, ei talvella enää tunnu samalta.

vinkit lämmityskauden alkuun

5. Jos kotona on edelleen kylmä, mittaa sisälämpötila

Jos epäilet, että kotonasi on edelleen liian kylmä, mittaa lämpötila keskeltä huonetta noin metrin korkeudelta. Normaalin sisälämpötilan rajat ovat 18-32 astetta ja suositeltava lämpötila 21-22 astetta. Parhaimmat yöunet saat sitäkin viileämmässä ilmassa.

Mikäli lämpötila on reilusti alle 20 astetta, otathan yhteyttä kotitalosi huoltoyhtiöön. Löydät heidän yhteystietonsa Jooppi-asukassovelluksesta.

27.9.2023