5 helppoa tapaa säästää energiaa kaupunkikodissa

Featured Image Blog Post

Lompakko kiittää, kun sähkölasku pienenee, mutta energian säästäminen on myös ylivoimainen ympäristöteko. Joo-tiimi istui yhdessä alas ja tutki, mitkä olisivat helppoja tapoja vähentää energiankulutusta urbaanissa vuokra-asunnossa. Laita testiin nämä viisi helppoa vinkkiä!

Kokkaa fiksusti ja kerralla enemmän

Sähkönkulutus kutistuu käden käänteessä myös kokatessa. Jos laitat ruokaa liedellä, valitse samankokoinen kattila ja levy ja pidä kansi kiinni, niin lämpöä ei karkaa hukkaan. Vihannekset, riisi ja pasta kannattaa keittää mahdollisimman vähässä vedessä. Jääkaappi huokaisee helpotuksesta, kun annat kuuman ruoan jäähtyä ensin pöydällä.

Jos teet aterian uunissa, valmista isompi annos kerralla ja kutsu vaikka naapurit kylään. Samalla lämmöllä leivot jälkkäriksi vaikka omenapiirakkaa. Taloyhtiön kokkausrinki tuo iloa arkeen, ja joka ilta lämpiää vain yksi hella!

Joo Kodit energiansäästövinkit: kokkaa fiksummin

Sammuta valot ja vaihda LED-lamppuihin

Kukapa meistä ei muistaisi jo lapsuudesta kehotuksia sammuttaa valot huoneesta lähtiessä. Tyhjää tilaa ei edelleenkään ole viisasta valaista, mutta vieläkin tärkeämpää on vaihtaa hehku- tai halogeenilamput energiatehokkaisiin LED-lamppuihin. LEDit käyttävät jopa 80 prosenttia vanhoja lamppuja vähemmän sähköä ja myös kestävät paljon pidempään.

Pese täysiä koneellisia

Mahtuisiko tiskikoneeseen vielä huomisen aamupala-astiat? Riittääkö sukkia, jos peset pyykit vasta viikonloppuna? Kun peset vain täysiä koneellisia ja 60 asteen sijaan vaikkapa 40 asteessa, sähkönkulutus suunnilleen puolittuu. Pelkkä tuuletus taloyhtiön parvekkeella freesaa monet vaatteet hetkessä.

Laita myös laitteet nukkumaan

Elektroniikka puhelimesta pelikonsoliin ja tietokoneesta televisioon vie yllättävän paljon sähköä: keskimäärin 7 prosenttia kodin sähköstä menee Netflixin, pelien, somen ja muun viihteen pyörittämiseen. Kirjan lukemiseen, ravintolailtaan tai lenkkeilyyn kavereiden kanssa ei tarvita töpseleitä – ja vaikka lenkkeily vaatii energiaa, sen saa tuplasti takaisin hyvänä fiiliksenä!

Iso osa viihdelaitteiden sähköstä kuluu valmiustilassa. Napsauta siis virta kokonaan pois, kun lähdet ulos tai menet nukkumaan, ja hyödynnä virransäästötilaa. Käytä sähkösyöpön pöytäkoneen sijaan kannettavaa, jos vain voit.

Joo Kotien energiansäästövinkit: laita laitteet nukkumaan

Ajoita vuokrakotisi lattialämmitys oikein

Kylpyhuoneen lattialämmitys estää vesivahinkoja pitämällä pinnat kuivina. Sitä ei siis saa laittaa pois päältä edes sähköä säästääkseen, mutta sen voi kääntää vaikkapa asteen pienemmälle. Jos pystyt säätämään lattialämmitystä ohjauspaneelista, voit kytkeä sen päälle vähän ennen suihkua ja laittaa sen taas pois, kun kylpyhuone on kuiva. Päivällä, kun olet poissa, lattialämmitys saa olla säästölämmöllä eli noin 22 asteessa.

Energiaa ympäristöteoista

Joo Kotien huolettomissa vuokra-asunnoissa säästät energiaa jo siksi, että keittiön kodinkoneet ovat uusia. Uudet laitteet käyttävät jopa tuplasti vähemmän sähköä kuin vanhat. Lisäksi kaikki uusimmat taloyhtiömme ovat parasta A-energialuokkaa.

Uskomme, että ympäristöteoista saa lopulta vielä enemmän energiaa kuin mitä niillä säästää. Siksi sanomme Joo lyhyille suihkuille, vältämme tuuletusta kylmällä säällä ja haluamme innostaa kaikkia asukkaitamme energiatehokkaaseen vuokra-asumiseen. Toivottavasti onnistuimme!

9.10.2023