Miten säästää vettä kotona – katso helpot vinkit vedenkulutuksen pienentämiseen

Miten säästää vettä kotona – katso helpot vinkit vedenkulutuksen pienentämiseen

Vedenkulutuksen vähentäminen kannattaa, sillä sekä rahapussi että ympäristö kiittävät! Jos vuokrasopimuksessasi vedestä maksetaan kulutuksen mukaan, voit säästää selvää rahaa. Myös ympäristökuormitus kevenee selvästi. Monesti ei nimittäin tule ajatelleeksi, että veden käyttäminen kuluttaa paljon muutakin kuin vettä – veden lämmittämiseen tarvitaan energiaa, samoin kuin jätevesien puhdistamiseen.

Pienillä arjen muutoksilla voit säästää vedenkulutuksessa helposti. Kotona vettä kulutetaan usein eniten kylpyhuoneessa ja keittiössä. Tarkastele siis vedenkulutustasi erityisesti keittiössä, pyykinpesun yhteydessä ja peseytyessä.

Näin säästät vettä kylpyhuoneessa

Lyhyemmällä suihkulla virkistäytyminen

Suihku kuluttaa jopa 12 litraa vettä minuutissa eli noin ämpärillisen verran, jolloin viiden minuutin suihku kuluttaa vettä jo 60 litraa. Viiden minuutin suihkulla säästät vuosittain huomattavasti verrattuna pitkään peseytymiseen. Lisäksi usein on kysymys tottumisesta, peseekö kädet hieman liian lämpimällä vai haalealla vedellä. Voitko kenties sulkea veden hampaiden harjaamisen tai saippuoinnin ajaksi?

Käytä wc:n kaksoispainiketta

Jos wc:n huuhtelussa on kaksoispainike, käytä pienempään hätään pienempää huuhtelua.

Vedensäästö pyykinpesussa

Voit vähentää pyykinpesukoneen vedenkulutusta, kun peset ainoastaan täysiä koneellisia ja hyödynnät pesukoneen säästöohjelmia mahdollisuuden mukaan. Vaatteet on hyvä pestä pesuohjeen mukaan, jolloin ne kestävät pidempään käytössä. Vaatteiden vesipesu ei ole aina tarpeen, vaan pelkkä tuuletus voi riittää.

Jos taloyhtiössäsi on pesutupa, suosi pyykkien pesemistä siellä. Pesutuvissa on monesti isot ja energiatehokkaat koneet, joiden avulla pyykkihuolto sujuu näppärämmin kuin kotona.

Joo Kodit energiansäästövinkit

Näin säästät vettä keittiössä

Tiskaa fiksusti

Pesutavasta riippuen käsin tiskatessa voi kulua jopa 34–140 litraa vettä. Jos sinulla ei ole astianpesukonetta, paras keino tiskaamiseen on yleensä laittaa tulppa kiinni sen sijaan, että astioita pesisi juoksevan veden alla. Tiskaamisen lopuksi voit huuhtaista samalla vedellä tyhjät metallitölkit, lasipurkit ja muovipurkit odottamaan kierrätystä.

Astianpesukone säästää vettä

Uudet astianpesukoneet ovat paitsi energiatehokkaita, myös säästeliäitä veden kulutuksen suhteen. Uusi astianpesukone kuluttaa noin 15 litraa vettä yhtä pesukertaa kohden. Kone kuluttaa yhtä paljon vettä täytenä tai vajaana, joten onkin parempi pestä täysiä koneellisia.

Käytä ruoanlaittoon kylmää vettä

Kun laitat ruokaa, kannattaa laskea kattilaan kylmää vettä kuuman veden sijaan. Näin vettä ei tarvitse juoksuttaa, jotta hanasta alkaisi tulla lämpimämpää vettä. Tiesitkö, että kuuma vesi myös liuottaa vesijohtoputkista metalleja ja muita epäpuhtauksia? Ottamalla kylmää vettä vältyt niiltä ruoassasi.

Monet juurekset voi keittää samassa kattilassa. Esimerkiksi perunat ja porkkanat ovat sulassa sovussa yhteisessä keitinvedessä.

Varaa jääkaappiin kylmää janojuomaa

Jos hanasta on vaikea saada tarpeeksi kylmää vettä, laske sitä kannuun ja säilytä kannua jääkaapissa. Näin sinulla on aina raikasta juomaa saatavilla.

Vältä vesivuodot

Seuraile vesivuotoja. Ilmoita heti huoltoon, jos esimerkiksi wc tai jokin asuntosi hanoista vuotaa. Nopea keino selvittää mahdollinen wc:n vuoto on asettaa vessapaperinpala pöntön sisäpuolen takaseinämälle ja tarkistaa, kastuuko se.

Mikä kuluttaa eniten vettä?

  • Suihku kuluttaa vettä noin 12 litraa minuutissa, eli 5 minuutin suihku kuluttaa 60 litraa.
  • Tiskiallas täyttyy noin 30 litralla vettä, joten käsin tiskaaminen kuluttaa vettä 30-140 litraa.
  • Astianpesukone kuluttaa vettä noin 15 litraa pesukerralla riippuen pesuohjelmasta.
  • Pyykinpesukone kuluttaa vettä noin 60 litraa.
  • Uusimmissa wc-istuimissa iso huuhtelu kuluttaa 4 litraa vettä ja pieni huuhtelu 2 litraa. Vanhemmissa malleissa, joissa ei ole kaksoispainiketta, yksi huuhtelu voi kuluttaa jopa 9 litraa vettä.

Katso myös energiansäästövinkkimme täältä.

12.4.2024