Miten säästää vedenkulutuksessa?

Helpot vinkit miten säästää vedenkulutuksessa.

Pienillä arjen muutoksilla voit säästää vedenkulutuksessa helposti. Kotona vettä kulutetaan usein eniten kylpyhuoneessa ja keittiössä. Tarkastele siis veden kulutustasi erityisesti peseytyessä, pyykinpesun yhteydessä ja keittiössä.

Vältä vesivuodot

Seuraile vesivuotoja. Ilmoita heti huoltoon, jos esimerkiksi wc tai jokin asuntosi hanoista vuotaa. Nopea keino selvittää mahdollinen wc:n vuoto on asettaa vessapaperinpala pöntön sisäpuolen takaseinämälle ja tarkistaa, kastuuko se.

Lyhyemmällä suihkulla virkistäytyminen

Suihku kuluttaa jopa 10 litraa vettä minuutissa eli noin ämpärillisen verran, jolloin viiden minuutin suihku kuluttaa vettä jo 60 litraa. Viiden minuutin suihkulla säästät vuosittain huomattavasti verrattuna pitkään peseytymiseen. Lisäksi usein on kysymys tottumisesta, peseekö kädet hieman liian lämpimällä vai haalealla vedellä. Voitko kenties sulkea veden hampaiden harjaamisen tai saippuoinnin ajaksi?

Pesukone säästää vettä

Pesutavasta riippuen käsin tiskatessa voi kulua jopa 34–140 litraa vettä. Uudet astianpesukoneet ovat paitsi energiatehokkaita, mutta myös säästeliäitä veden kulutuksen suhteen. Uusi astianpesukone kuluttaa noin 15 litraa vettä yhtä pesukertaa kohden. Kone kuluttaa yhtä paljon vettä täytenä tai vajaana, joten onkin parempi pestä täysiä koneellisia.

Voit vähentää pyykinpesukoneen vedenkulutusta, kun peset ainoastaan täysiä koneellisia ja hyödynnät pesukoneen säästöohjelmia mahdollisuuden mukaan. Vaatteet on hyvä pestä pesuohjeen mukaan, jolloin ne kestävät pidempään käytössä. Vaatteiden vesipesu ei ole aina tarpeen, vaan pelkkä tuuletus voi riittää.

Säästämällä vedenkulutuksessa vähennät kuormitusta ympäristölle

Kun kulutat vähemmän, sekä rahapussi että ympäristö kiittävät!

23.2.2023