5 vinkkiä sähkökatkoihin varautumiseen
Featured Image Blog Post
12.12.2022

Energiayhtiöt saattavat joutua pitämään parin tunnin mittaisia sähkökatkoja tulevana talvena, jos sähköä ei riitä kaikille. Näin voi tapahtua esimerkiksi pitkien pakkasjaksojen aikana.

Energiayhtiöt tiedottavat sähkökatkoista omissa kanavissaan. Kannattaakin seurata oman sähköyhtiön tiedotteita ja katsoa, voiko heiltä tilata esimerkiksi tekstiviesti-ilmoituksia mahdollisista suunnitelluista sähkökatkoista. Niistä saa tietoa myös seuraamalla uutisia.

Jos sähkökatkoja tulee, ei huolta! Näillä muutamalla vinkillä varmistat sen, että kotona on mukavaa myös sähkökatkon aikana.

1. Suosi portaita hissin sijaan

Samalla saat huomaamattasi arkiliikuntaa! Hissit eivät välttämättä toimi kunnolla sähkökatkojen aikana.

Sisälle pääsee aina, sillä sähkölukot toimivat myös sähkökatkojen aikana. Jos ulko-ovi ei aukea näyttämällä avainta lukijalle, oven saa auki työntämällä avaimen lukkopesään. Myös kotiovi aukeaa sähköavaimella, sillä avain saa tarvitsemansa energian työntöliikkeestä.

2. Varmista valonlähde

Varmista etukäteen, että sinulla on kotona toimiva taskulamppu, sillä valot eivät toimi. Myös varavirtalähde puhelimen lataamiseen voi olla hyvä hankinta.

3. Varaa vettä

Laske vettä etukäteen talteen kannuun tai ämpäriin. Sähkökatkon aikana lämmintä vettä ei tule käyttää ollenkaan ja suihkussa käymistä sekä wc:n vetämistä suositellaan välttämään. Olethan varovainen, jos lasket vettä hanasta heti sähkökatkon jälkeen, sillä vesi voi olla hyvin kuumaa.

4. Katkaise sähkölaitteiden virrat

Jos olit katkon alkaessa esimerkiksi laittamassa ruokaa tai katsomassa televisiota, sammuta laitteen virta, jotta se ei syty itsestään päälle sähkökatkon päättymisen jälkeen.

5. Älä avaa jääkaapin tai pakastimen ovia turhaan

Ruuat säilyvät kylminä useita tunteja, kun jääkaapin ja pakastimen ovet pidetään kiinni. Ruuan säilymisestä ei siis kannata huolestua.

Tulitko muuten ajatelleeksi, että me kaikki voimme vaikuttaa sähkön riittävyyteen tulevana talvena? Katso täältä helpot vinkkimme energiansäästämiseen.