5 parasta vinkkiä asunnon viilentämiseen helteellä

Featured Image Blog Post

Vaikka kesähelteistä on ihana nauttia ulkona, kotona saattaa kaivata viileämpää ilmaa. Mikä avuksi, jos asunnossa tuntuu liian kuumalta?

1. Suojaa ikkunat

Joo Kodit

Ensimmäinen vinkkimme on yksinkertainen: suojaa ikkunat verhoilla tai sälekaihtimilla auringonpaisteen ajaksi. Tiesitkö, että sillä on merkitystä, kummin päin sälekaihtimien säleet kääntää? Ne viilentävät parhaiten, kun käännät pullean puolen ulospäin.

Jos sinulla on lasitettu parveke tai terassi, avaa lasit päivien ajaksi. Useimmat lasitukset toimivat niin, että reunimmaisen lasin avaamisen jälkeen pääset liu'uttamaan loput lasit saman saranan kohdalle ja avaamaan ne kuin oven. Näin saat kasattua kaikki lasit yhdeksi haitariksi parvekkeen tai terassin kulmaan.

2. Tuuleta illalla

Päivällä ei kannata pitää ikkunoita auki, jos ulkona on lämpimämpää kuin sisällä. Avaa ikkunat vasta illalla tai yöllä viileämpään aikaan. Jos mahdollista, suosi ristivetoa, eli avaa ainakin kaksi ikkunaa eri puolilta asuntoa. Varothan kuitenkin, ettei ristiveto pääse paukuttamaan ikkunoita, sillä ne voivat mennä siitä rikki.

3. Tarkista ilmanvaihto

Poistoilmaventtiili

Jos pystyt säätämään asuntosi ilmanvaihtoa liesikuvusta, pidä ilmanvaihto päivällä pienemmällä teholla ja tehosta sitä yön ajaksi. Tarkista, että poistoilma- ja korvausilmaventtiilit ovat puhtaat eikä niiden edessä ole esimerkiksi verhoja. Myös liesituulettimen rasvasuodatin on fiksua pestä silloin tällöin.

Katso täältä ohjeet rasvasuodattimen ja venttiileiden puhdistamiseen.

4. Säästä energiaa

Kovimmilla helteillä kannattaa välttää uunin käyttöä ja saunan lämmittämistä. Jääkaappia ja pakastinta auttaa se, jos laitteita vetää hieman irti seinästä ja takaosan ritilän pölyt puhdistaa harjaamalla tai imuroimalla. Näin laitteet eivät kuumene turhaan.

5. Hanki tuuletin

hellevinkki - laita tuulettimen eteen jääpaloja

Tehokas pöytä- tai lattiatuuletin tuo helpotusta kuumuuteen melko pienellä rahalla. Tuulettimen vaikutusta voi tehostaa laittamalla sen eteen suuren kulhollisen jääpaloja.

Järeämpi viilentäjä on siirrettävä ilmastointilaite, joka viilentää ja poistaa ilmasta kosteutta. Jos käytät ilmastointilaitetta, muistathan tyhjentää laitteen vesisäiliön tasaisin väliajoin.

+ 1 vinkki

Jos lähdet ulos, kannattaa valita vesipulloksi muovipullon sijaan termospullo ja laittaa sinne jääpaloja, niin vesi ei lämpene yhtä nopeasti. Myös jätski viilentää oloa mukavasti. Nautitaan kesästä!

12.6.2023