Vinkit kodin viilentämiseen helteellä
Featured Image Blog Post
7.7.2022

Vaikka kesähelteistä on ihana nauttia ulkona, omassa kodissa saattaa kaivata viileämpää ilmaa. Mikä avuksi, jos asunnossa tuntuu liian kuumalta?

1. Näin käytät sälekaihtimia oikein

hellevinkki - sälekaihtimet kannattaa kääntää pullea puoli ulospäin Ensimmäinen vinkkimme on yksinkertainen: käytä sälekaihtimia tai suojaa ikkunat verhoilla auringonpaisteen ajaksi. Sälekaihtimet viilentävät parhaiten, kun käännät pullean puolen ulospäin.

Päivällä ei kannata pitää ikkunoita auki, jos ulkona on lämpimämpää kuin sisällä. Avaa ikkunat vasta illalla tai yöllä, kun ulkona on viileämpää. Jos mahdollista, suosi ristivetoa, eli avaa ainakin kaksi ikkunaa eri puolilta asuntoa.

Jos sinulla on lasitettu parveke tai terassi, avaa lasit päivien ajaksi.

2. Laita tuulettimen eteen jääpaloja

hellevinkki - laita tuulettimen eteen jääpaloja

Pöytätuulettimen vaikutusta voi tehostaa laittamalla sen eteen suuren kulhollisen jääpaloja.

Kannattaa tarkistaa, että asunnon poistoilma- ja korvausilmaventtiilit ovat puhtaat eikä niiden edessä ole esimerkiksi verhoja. Myös liesituulettimen rasvasuodatin on fiksua pestä silloin tällöin joko astianpesukoneessa tai käsin tiskaamalla.

Kovimmilla helteillä jääkaappia ja pakastinta auttaa se, jos laitteita vetää hieman irti seinästä eivätkä koneiden takaosat ole pölyn peitossa. Pölyt voi puhdistaa takaosan ritilästä esimerkiksi harjalla tai imurilla.

3. Termospullosta on hyötyä myös kesällä

hellevinkki - jäätelö viilentää aina mukavasti

Kolmas vinkkimme liittyy ruoan valmistamiseen: kuumimpina päivinä kannattaa välttää uunin käyttöä ja suosia vaikkapa kylmiä salaatteja.

Muistathan juoda paljon vettä. Jos kannat mukanasi vesipulloa, valitse muovipullon sijaan termospullo ja laita sinne jääpaloja, niin vesi ei lämpene yhtä nopeasti.

Myös jätski viilentää oloa mukavasti!