Muuttamassa omilleen? Tämän oppaan avulla uuden alun aloittaminen käy huolettomasti

Featured Image Blog Post

Oletko saanut opiskelupaikan ja nyt etsit ensimmäistä omaa kotia uudelta paikkakunnalta? Miten jännittävää! Asunnon vuokraaminen ja oman talouden hoitaminen voi tuntua alkuun monimutkaiselta, mutta ne ovat onneksi yksinkertaisia asioita. Kaikki sujuu huolettomasti, kun perusasiat käy kerran läpi.

Joo Kotien vuokraaja Elias ja perintäasiantuntija Tia-Maria jakavat parhaat vinkkinsä asunnon etsimiseen, kotivakuutuksen hankkimiseen ja vuokralaskujen hoitamiseen.

Miten valitsen minulle sopivan vuokra-asunnon?

Joo Kodit

Tia-Maria ja Elias neuvovat aloittamaan perusasioista, eli omasta budjetista ja sopivasta sijainnista. Haluanko asua lähellä juna-asemaa tai kulkea opiskelupaikkaan pyörällä? Missä on lähin kauppa? Tulisiko kodin vierestä löytyä metsää, jossa ulkoiluttaa Rekkua?

Kannattaa myös pohtia asunnon varustelua. Onko minulla jo kaikki tarvittavat huonekalut vai haluaisinko vuokrata asunnon valmiiksi kalustettuna?

Mieti myös, milloin viimeistään haluat muuttaa uuteen kotiin ja kuinka pitkäksi aikaa haluat sitoutua asuntoon. Tiesitkö, että Joo Kodeilla voit muuttaa sisään nopeasti jopa seuraavana arkipäivänä?

Miten asunnon vuokraaminen tapahtuu?

  1. Tämä vaihtelee yrityksen mukaan. Useimmiten hakijaa pyydetään täyttämään vuokrahakemus. Joo Kodeilla voit myös vuokrata asunnon suoraan verkosta.
  2. Käy asuntonäytöllä. Tämän voi monesti hoitaa myös virtuaalisesti.
  3. Allekirjoita vuokrasopimus.
  4. Nouda avaimet.

Omaan kotiin tarvitaan itse hankittu sähkösopimus ja kotivakuutus. Tarkista myös, kuuluuko netti vuokraan vai tuleeko sinun hankkia se itse.

Miksi kannattaa hankkia kotivakuutus, vaikkei vuokranantaja edellyttäisikään sitä?

Joo

Kotivakuutus suojaa sinun omaisuuttasi, ja sillä voit välttää isot laskut. Jos esimerkiksi pyöräsi varastettaisiin pyörävarastosta, hakisit korvausta omalta kotivakuutusyhtiöltäsi. Samoin jos asunnossa olisi vesivahinko, joka pilaisi huonekalusi, hakisit korvauksia kotivakuutuksen kautta.

Miksi laskut kannattaa maksaa ajallaan?

Kun maksat vuokralaskut ajallaan, vältyt ylimääräisiltä maksuilta ja muilta harmeilta. Unohtuneista laskuista lähetettäisiin maksumuistutus, joka on hieman suurempi kuin alkuperäinen lasku. Jos myös maksumuistutuksen jättäisi maksamatta, saisit maksuvaatimuksen, ja laskun summa kasvaisi jälleen. Tämän jälkeen asia siirtyisi käräjäoikeuteen ja tietoihisi voisi tulla maksuhäiriömerkintä, mikä vaikeuttaisi tulevaisuudessa esimerkiksi uuden kodin vuokraamista tai vakuutusten ja luoton saamista.

Unohduksia ei tarvitse pelätä, kun tilaat vuokralaskut kätevinä e-laskuina suoraan omaan verkkopankkiisi. Laskut voi laittaa automaattisesti maksuun, jolloin sinulla on yksi huolehdittava asia vähemmän ja voit keskittyä elämäsi tärkeisiin juttuihin!

Mitä muuta vuokralla asuvan kannattaa muistaa?

Joo Kodeilla asuminen on helppoa ja huoletonta, sillä sinulla on Joo-tiimi aina apunasi. Tärkeintä on pitää koti hyvässä kunnossa ja ilmoittaa vuokranantajalle heti kaikista vioista, mitä huomaa. Viikkosiivousten lisäksi asunnon hoitamiseen kuuluu muun muassa ikkunanpesua sekä ilmanvaihtoventtiilien ja viemäreiden puhdistusta. Katso täältä ohjeet.

Oman kotitalon järjestyssääntöihin kannattaa tutustua ja noudattaa niitä. Joo Kotien järjestyssäännöt löydät Jooppi-asukassovelluksestamme. Lisäksi naapuria kannattaa moikata aina, kun törmäätte rappukäytävässä tai pihalla. Hymyllä voit piristää myös kaverin päivää!

29.5.2023