Muuttamassa omilleen? Tämän oppaan avulla uuden alun aloittaminen käy huolettomasti
Oletko saanut opiskelupaikan ja nyt etsit ensimmäistä omaa kotia uudelta paikkakunnalta? Miten jännittävää! Asunnon vuokraaminen ja oman talouden hoitaminen voi tuntua alkuun monimutkaiselta, mutta ne ovat onneksi yksinkertaisia asioita. Kaikki sujuu huolettomasti, kun perusasiat käy kerran läpi.
Joo Kotien vuokraaja Elias ja perintäasiantuntija Tia-Maria jakavat parhaat vinkkinsä asunnon etsimiseen, kotivakuutuksen hankkimiseen ja vuokralaskujen hoitamiseen.
Miten valitsen minulle sopivan vuokra-asunnon?
Tia-Maria ja Elias neuvovat aloittamaan perusasioista, eli omasta budjetista ja sopivasta sijainnista. Haluanko asua lähellä juna-asemaa tai kulkea opiskelupaikkaan pyörällä? Missä on lähin kauppa? Tulisiko kodin vierestä löytyä metsää, jossa ulkoiluttaa Rekkua?
Kannattaa myös pohtia asunnon varustelua. Onko minulla jo kaikki tarvittavat huonekalut vai haluaisinko vuokrata asunnon valmiiksi kalustettuna?
Mieti myös, milloin viimeistään haluat muuttaa uuteen kotiin ja kuinka pitkäksi aikaa haluat sitoutua asuntoon. Tiesitkö, että Joo Kodeilla voit muuttaa sisään nopeasti jopa seuraavana arkipäivänä eikä kalustamattomissa asunnoissamme ole minimivuokra-aikaa?
Miten asunnon vuokraaminen tapahtuu?
- Tämä vaihtelee yrityksen mukaan. Useimmiten hakijaa pyydetään täyttämään vuokrahakemus. Joo Kodeilla voit myös vuokrata asunnon suoraan verkosta.
- Käy asuntonäytöllä. Tämän voi monesti hoitaa myös virtuaalisesti.
- Allekirjoita vuokrasopimus.
- Nouda avaimet.
Omaan kotiin tarvitaan itse hankittu sähkösopimus ja kotivakuutus. Tarkista myös, kuuluuko netti vuokraan vai tuleeko sinun hankkia se itse.
Miksi kannattaa hankkia kotivakuutus, vaikkei vuokranantaja edellyttäisikään sitä?
Kotivakuutus suojaa sinun omaisuuttasi, ja sillä voit välttää isot laskut. Jos esimerkiksi pyöräsi varastettaisiin pyörävarastosta, hakisit korvausta omalta kotivakuutusyhtiöltäsi. Samoin jos asunnossa olisi vesivahinko, joka pilaisi huonekalusi, hakisit korvauksia kotivakuutuksen kautta.
Mitä teen, jos en pysty maksamaan vuokralaskuani?
Jos olet asunut kodissasi jo pidempään ja rahat ovat hetkellisesti vähissä, kysy vuokranantajaltasi rohkeasti lisää maksuaikaa ennen laskun eräpäivää! Mitä aiemmin maksuaikaa kysyy, sitä helpompi maksuista on yleensä sopia.
Me Joolla haluamme olla huoleton ja joustava vuokranantaja – ymmärrämme tilapäiset maksuvaikeudet. Meidän kanssamme voit usein sopia joustavasti vuokranmaksusta, mikäli vuokrat on hoidettu tunnollisesti aiemmin ja maksuaikaa kysytään riittävän ajoissa.
Jos et ota vuokranantajaasi yhteyttä ja jätät laskut maksamatta, saat laskusta maksumuistutuksen. Jos sitä ei hoida, seuraavaksi saat maksuvaatimuksen ja laskun summa kasvaa jälleen. Tämän jälkeen asia siirtyy käräjäoikeuteen ja tietoihisi tulee maksuhäiriömerkintä, mikä voi vaikeuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi uuden kodin vuokraamista tai vakuutusten ja luoton saamista. Kannattaa siis hoitaa laskut hyvissä ajoin, jotta vältyt turhilta harmeilta.
Mitä muuta vuokralla asuvan kannattaa muistaa?
Joo Kodeilla asuminen on helppoa ja huoletonta, sillä sinulla on Joo-tiimi aina apunasi. Tärkeintä on pitää koti hyvässä kunnossa ja ilmoittaa vuokranantajalle heti kaikista vioista, mitä huomaa. Viikkosiivousten lisäksi asunnon hoitamiseen kuuluu muun muassa ikkunanpesua sekä ilmanvaihtoventtiilien ja viemäreiden puhdistusta. Katso täältä ohjeet.
Oman kotitalon järjestyssääntöihin kannattaa tutustua ja noudattaa niitä. Joo Kotien järjestyssäännöt löydät Jooppi-asukassovelluksestamme. Lisäksi naapuria kannattaa moikata aina, kun törmäätte rappukäytävässä tai pihalla. Hymyllä voit piristää myös kaverin päivää!