Edessä omilleen muuttaminen? Näin vuokraat ensimmäisen vuokra-asunnon

Ensimmäisen vuokra-asunnon vuokraaminen

Oletko saanut opiskelupaikan ja nyt etsit ensimmäistä omaa kotia uudelta paikkakunnalta? Miten jännittävää! Asunnon vuokraaminen ja oman talouden hoitaminen voi tuntua alkuun monimutkaiselta, mutta ne ovat onneksi yksinkertaisia asioita. Kaikki sujuu huolettomasti, kun perusasiat käy kerran läpi.

Joo Kotien vuokraaja Elias ja perintäasiantuntija Tia-Maria jakavat parhaat vinkkinsä asunnon etsimiseen, kotivakuutuksen hankkimiseen ja vuokralaskujen hoitamiseen.

Miten valitsen minulle sopivan vuokra-asunnon?

Joo Kodit

Tia-Maria ja Elias neuvovat aloittamaan perusasioista, eli omasta budjetista ja sopivasta sijainnista. Haluanko asua lähellä juna-asemaa tai kulkea opiskelupaikkaan pyörällä? Missä on lähin kauppa? Tulisiko kodin vierestä löytyä metsää, jossa ulkoiluttaa Rekkua?

Mieti myös, milloin viimeistään haluat muuttaa uuteen kotiin ja kuinka pitkäksi aikaa haluat sitoutua asuntoon. Tiesitkö, että Joo Kodeilla voit muuttaa sisään nopeasti jopa seuraavana arkipäivänä?

Miten asunnon vuokraaminen tapahtuu?

  1. Tämä vaihtelee yrityksen mukaan. Useimmiten hakijaa pyydetään täyttämään vuokrahakemus. Joo Kodeilla voit myös vuokrata asunnon suoraan verkosta.
  2. Käy asuntonäytöllä. Tämän voi monesti hoitaa myös virtuaalisesti.
  3. Allekirjoita vuokrasopimus.
  4. Nouda avaimet.

Omaan kotiin tarvitaan itse hankittu sähkösopimus ja kotivakuutus. Tarkista myös, kuuluuko netti vuokraan vai tuleeko sinun hankkia se itse.

Miksi kannattaa hankkia kotivakuutus, vaikkei vuokranantaja edellyttäisikään sitä?

Joo

Kotivakuutus suojaa sinun omaisuuttasi, ja sillä voit välttää isot laskut. Jos esimerkiksi pyöräsi varastettaisiin, hakisit korvausta omalta kotivakuutusyhtiöltäsi. Samoin jos asunnossa olisi tulipalo tai vesivahinko, joka pilaisi huonekalusi, hakisit korvauksia kotivakuutuksen kautta.

Osa laajemmista kotivakuutuksista voi korvata myös sen, mikäli aiheutat itse tahattomasti esimerkiksi vesivahingon, joka leviää naapuriasuntoihin. Tällaisissa tilanteissa vakuutus voi säästää sinut kymmenien tuhansien eurojen laskulta.

Kannattaa aina tutustua kotivakuutuksen ehtoihin, kun olet hankkimassa uutta vakuutusta.

Miksi laskut kannattaa maksaa ajallaan?

Kun maksat vuokralaskut ajallaan, vältyt muistutus- ja perintäkirjeiden lisämaksuilta sekä muilta harmeilta.

Jos vuokran jättää kokonaan maksamatta, se voi lopulta johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen, häätöön ja maksuhäiriömerkintään. Se puolestaan vaikeuttaisi tulevaisuudessa uuden kodin vuokraamista sekä vakuutusten ja luoton saamista.

Unohduksia ei tarvitse pelätä, kun tilaat vuokralaskut kätevinä e-laskuina suoraan omaan verkkopankkiisi. Laskut voi laittaa automaattisesti maksuun, jolloin sinulla on yksi huolehdittava asia vähemmän ja voit keskittyä elämäsi tärkeisiin juttuihin!

Mitä muuta vuokralla asuvan kannattaa muistaa?

Joo Kodeilla asuminen on helppoa ja huoletonta, sillä sinulla on Joo-tiimi aina apunasi. Jos huomaat jotakin korjattavaa, kannattaa ilmoittaa asiasta heti kiinteistöhuoltoon tai vuokranantajalle.

Kodin siivouksessa ja ylläpidossa auttavat nämä helpot siivousvinkit. Tiesitkö, että esimerkiksi ilmanvaihtoventtiilien ja viemäreiden puhdistus kuuluvat asukkaan tehtäviin?

Kannattaa tutustua myös oman kotitalon järjestyssääntöihin, niin yhteiselo naapureiden kanssa sujuu mukavasti. Joo Kotien järjestyssäännöt löydät Jooppi-asukassovelluksestamme.

Naapuria kannattaa moikata aina, kun törmäätte rappukäytävässä tai pihalla. Hymyllä voit piristää myös kaverin päivää!

31.5.2024

Olisiko ensimmäinen oma kotisi tässä?