Nokian parhaat luontopolut, pyöräreitit ja ulkoliikuntapaikat

Nokian parhaat luontopolut, pyöräreitit ja ulkoliikuntapaikat

Jos asut Nokialla, metsät ja järvet eivät ole koskaan kaukana kotiovelta. Nappaa talteen parhaat vinkit pyörälenkille ja eväsretkelle.

1. Mars lenkkipolulle ja hiihtoladulle

Lenkkeilijän kaunein maisemareitti lähtee Viholasta Kylpylä Edenin rannasta ja seurailee Pyhäjärven rantoja. Reitin varrelta voit bongata Viholan sataman ja Kehon siirtolapuutarhan. Pulahda lopuksi uimaan Liukuslahden uimarannalla tai suuntaa saunomaan Halkoniemen saunaan.

Jos ainainen asfaltilla lenkkeily kyllästyttää, kannattaa puikata metsän puolelle ja ottaa alle latupohjat. Reiteille pääsee hyppäämään kätevästi keskustan tuntumasta esimerkiksi Rounionkadun varrella sijaitsevilta parkkipaikoilta. Mäkiset maastot pitävät huolen, että syke nousee varmasti.

Pyhäjärvi lenkkeily vaaka

2. Fillari alle

Nokian metsien siimeksessä lymyää mahtavat maastopyöräilyreitit. Kallioiset maastot ja järvimaisemat pitävät huolen, että reiteillä riittää sekä haastetta että silmänruokaa. Tsekkaa esimerkiksi reitti Porrasjärveltä Heinijärvelle.

Jos pyöräilet mieluummin asfaltilla, kannattaa suunnata vaikkapa Siuroon. Matka taittuu mukavasti pyörätietä pitkin ja palkintona odottaa Siurunkosken kaunis ympäristö: fiilistele vanhoja puutaloja ja mäkisiä pikkukujia, herkuttele pizzalla, piipahda antiikkiliikkeeseen löytöjä tekemään tai tutustu Ossi Somman veistospuistoon. Siurossa riittää ihmeteltävää useammallekin retkelle.

Pidemmälle pyöräretkelle pääset seuraamalla upeita Järvien reittejä. Järvien reitit -nettisivulla löytyy eripituisia pyöräilyreittejä ympäri Pirkanmaata, joista Pyhäjärven kierros kulkee pitkin nokialaisia maisemia.

Kennonnokan uimaranta

Siuro

3. Reppu selässä retkelle

Maatialanharjun luontopolku tarjoaa luontoelämyksen ihan Nokian keskustassa. Kennonnokan parkkipaikalta lähtevä reitti kulkee pitkin harjua ja Vihnusjärven rantaa. Harjun maastot sopivat mainiosti myös polkujuoksuun. Samalla reissulla voi piipahtaa yhdellä Nokian suosituimmista uimarannoista, Kennonnokalla, jossa onnistuu niin uinti kuin sup-laudan vuokrauskin.

Maatialanharjun luontopolku

Laajanojan luontopolku sijaitsee myös keskustan tuntumassa. Helppokulkuinen polku seurailee Laajanojan vartta ja kulkee aina Alisenjärvelle asti. Reitti lähtee Alhoniityn päiväkodin läheisyydestä. Jos haluat viipyä metsässä pidempään, koukkaa mukaan myös Ikävänmaan kierros, joka kulkee osittain samaa reittiä luontopolun kanssa.

Jos mielit makkaraa paistamaan, kannattaa suunnata Kivikesku-järvelle, jonka rannalla on kaksi huollettua nuotiopaikkaa, tai Ruutanan luontopolulle, jonka varrella on yksi nuotiopaikka. Muista tarkistaa metsäpalovaroitukset ennen kuin teet tulia maastossa.

Nokialta löytyy useampi lintutorni bongailuretkiä varten. Pitkäniemen sairaalan historiallisessa ympäristössä on uunituore Markluhdanlahden luontolava, jonne pääsee esteetöntä polkua pitkin. Perillä onnistuu myös makkaran paistaminen. Luontopolku kulkee lammaslaitumen läpi, josta voi kesäaikaan bongailla määkijöitä.

Lampaat

Markluhdanlahti

4. Ulkokuntosaleja ja frisbeegolfia

Leuanvetoa raittiissa ilmassa? Onnistuu! Aivan Nokian ytimessä, Poutunpuistossa, löytyy tuliterä ulkosali, jossa saa vedettyä tehokkaan treenin. Keskustan tuntumassa on myös maailmanluokan frisbeegolf-rata, joka on ilmaiseksi kenen tahansa käytössä. Radalla järjestetään vuosittain European Open -frisbeegolftapahtuma, johon osallistuu huippupelaajia ympäri maailmaa.

Myös Harjuniityn liikuntahallin takaa löytyy ulkoliikuntasali sekä frisbeegolf-puttirata ja ministadion. Samalla reissulla kannattaa tutustua lasten suosikkileikkipuistoon dinopuistoon sekä Harjuniityn ulkoliikuntakeskuksen tarjontaan.

Frisbeegolf

Poutunpuiston kuntosali

Katso vapaat Joo Kodit Nokialla ja ota talteen alla oleva checklist. Näitä vinkkejä voit hyödyntää esimerkiksi kivana kesätekemisenä!

Nokia checklist suomeksi

12.7.2023