Herkkuhetkiä – Porvoon parhaat kahvilat

Featured Image Blog Post

Porvoo on yksi Suomen vanhimpia ja idyllisimpiä kaupunkeja ympäri vuoden. Tule mukaamme löytämään kaupungin herkullisimmat paikat.

Tuorilan Kotileipomo Vanhassa Porvoossa

Aikamatka 1700-luvulle

Viehättävä Porvoon vanhakaupunki tarjoaa hypyn arjesta värikkäiden aikaa nähneiden puutalojen ja kapeiden mukulakivikatujen tunnelmaan. Pienet putiikit ja monet kahvilat tarjoavat seesteisiä hetkiä viimaisenakin päivänä vierailijalleen. Näiden lisäksi historiallisista rakennuksista löydät paikan istahtaa vaikkapa lounaalle.

Yli 800 vuotta vanhan Porvoon tuomiokirkon läheisyydessä, Kirkkotorin ja Kirkkokadun kulmassa astut kapeasta ovesta pullantuoksuiseen pieneen kahvilaan, Tuorilan Kotileipomoon. Muhkeat pullat ja herkulliset leivät maistuvat paikan päällä tai kotona aamiaisherkkuna. Vanhahtavasti sisustetussa kahvilassa istahtaessa voi kokea hetkeksi siirtyvänsä ajassa taaksepäin ikkunoista avautuvan kirkonmäen maisemassa.

Porvoon Paahtimo Bar & Cafe

Porvoon Paahtimo Bar & Cafe joenrannassa

Porvoonjoen rantatörmällä

Joen rantaa pitkin kävellessä kohdalle osuu paljon nähtävää olitpa sitten vain vierailemassa kaupungissa tai iltapäivän lenkillä. Jokikadun päässä sijaitsevassa ranta-aitassa sijaitsee Porvoon Paahtimon Bar & Café, jossa nautit herkullisesta kahvihetkestä aitan hämyisessä tunnelmassa. Lasitetulta terassilta on hienot näkymät joelle ja vastarannalle.

Porvoon Horisontin asukkaana lenkkeilet tänne joen vartta seuraten reilun neljän kilometrin matkan. Katso täältä Joo Kotien vapaat kodit Porvoossa.

P.s. Porvoon Paahtimon kahvilaan ovat myös koirat tervetulleita. Miltä kuulostaisi kahvihetki lemmikkiystäväsi kanssa?

Cafe Helmi Vanha Porvoo

Yhdessä fika?

Nauti fikasta iltapäiväteen sijaan. Teen ja leivosten ystäviä Vanhassa Porvoossa ilahduttaa pitkään suosiota ja ihastusta herättänyt tee- ja kahvihuone Helmi. Vanhan ajan salongeista inspiraation saanut kahvilan sisustus vie mukanaan aikamatkalle ja sisäänastuessa sinua tervehtii Helmen vanha hovimestari. Kauniit posliiniastiat, kakluuni ja suloiset kahvileivät kutsuvat kahvittelemaan hetkeksi.

Tee- ja kahvihuoneen rinnalla on löydät Helmen teekaupan, missä voit toisinaan tavata kaksi suloista villakoiraa, jotka toivottavat vierailijan tervetulleeksi teen maailmaan.

Hotelli Runo Porvoo

Makumatka lähelle

Mikä toisikaan paremmin juhlaa arjen keskelle kuin aamiainen tai brunssi hotellissa? Aivan Porvoon sydämestä löysimme RUNO-hotellin, jonka maistuvasta brunssista pikkulinnut olivat meille kertoneet. RUNO kertookin valmistavansa lähellä tuotetuista raaka-aineista alkupaloja, jotka vievät makumatkalle Suomen ja Porvoon luontoon ja merelle.

Porvoon keskustan tuntumassa Runo on helposti saavutettavissa ja brunssin jälkeen nappaat kotiinviemisiksi Brunbergin Suukot aivan hotellin kupeessa sijaitsevasta liikkeestä.

Jos jatkat matkaa RUNO-hotellilta hieman eteenpäin Papinkatua pitkin, löydät vanhassa puutalossa Porvoon ensimmäisen Michelin-tähden ravintolan, Ravintola VÅRin. Menu on ravintoloitsija Niko Lehdon tulkinta ympäröivästä luonnosta, saaristosta, vihreistä metsistä ja paikallisista maatiloista. Paikalliset maanviljelijät, kalastajat ja metsästäjät ovatkin osaltaan mukana tarjoamassa herkullisia makuelämyksiä.

Suomen vanhin makeisten valmistaja Brunberg

Suukko sinulle

Suuremmasta suklaan himosta kärsiessä kannattaakin suunnata hieman keskustan ulkopuolella löytyvään Brunbergin tehtaavanmyymälään, josta löydät heidän suosituimmat tryffelit, marmeladit ja lakritsit. Tehtaanmyymälässä asioidessa voit ostaa suklaata ekologisemmin ilman kääreitä paperipusseihin pakattuina. Näistä saa nätin lahjan ystävälle, kun kietaiset kauniin nauhan ruskealle paketin ympärille.

Brunberg on Suomen vanhin makeisten valmistaja, jonka juuret ylettyvät 1800-luvun loppupuolelle. Makeistehdas ja tehtaanmyymälä ovat suosittu nähtävyys Porvoossa. Vuosikymmeniä samana pysyneet reseptit ovatkin tuoneet makumuistoja usealle sukupolvelle.

Pieni Suklaatehdas Porvoo

Vegaanin ystävä

Tarmolassa, Brunbergin tehtaanmyymälän läheisyydessä löydät Pienen Suklaatehtaan Porvoon myymälän, kahvilan ja suklaatehtaan. Putiikin sinapinkeltainen julkisivu ja liikkeen ruskea kyltti ovat oivia maamerkkejä, jotka on helppo huomata etenkin lumisilla keleillä. Käsinvalmistetut suklaat sopivat moneen juhlaan tai arjen ylellisyydeksi, sillä gluteeniton ja vegaaninen suklaa on helppo jakaa ystävien kesken. Pieni konvehtirasia on myös herkullinen lahja, joka on helppo lähettää kauempanakin asuvalle ystävälle.

Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg

Kirjailijan matkassa

Mutta kukas hän on? Porvoosta keskusteltaessa on lähes väistämätöntä mainita Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runerberg tai pikemminkin hänen vaimonsa, yksi 1900-luvun Suomen merkittävimmistä naiskirjailijoista, Fredrika Runeberg.

Talven pakkasten aikaan 5. helmikuuta liputetaan Runebergin syntymäpäivän kunniaksi ja herkutellaan runebergintortuilla. Uskomuksen mukaan Fredrika kehitti vadelmahillon ja sokerikuorrutteen kruunaaman perinteisen tortun. Joka vuosi toinen toistaan täydellisemmät runebergintortut kilpailevat parhaan tortun palkintosijasta. Kenen leipomana runebergintorttu on sopivan kostea, maistuvin ja perinteisimmän näköinen. Torttuja pääsee maistelemaan sesongin ulkopuolellakin Porvoon kahviloissa, mutta etenkin helmikuussa voi maistella, että mistä oma suosikki löytyisikään.

19.12.2023