Joulun ajan lajitteluvinkit
Featured Image Blog Post
19.12.2022

Joulun valmisteluihin kuuluu lahjojen paketointia, herkkujen valmistamista ja koristelua. Siinä ohessa kotiin saattaa syntyä tavallista enemmän roskia. Näillä helpoilla vinkeillä varmistat sen, että jokainen materiaali löytää oikean osoitteensa ja jätepiste säilyy siistinä. Samalla säästät energiaa ja luontoa!

Paistinrasvat polttoaineeksi

Jos paistat joulukinkkua, kanaa tai kalaa, laita paistinrasvat kartonkitölkkiin ja vie tölkki Kinkkutempun lähimpään keräyspisteeseen. Paistinrasvoista tehdään uusiutuvaa polttoainetta! Muistathan, että rasvaa ei saa kaataa viemäriin.

Jos et pääse viemään rasvoja keräykseen, lajittele ne kotona näin: Jos rasva on hyytynyt tai saat imeytettyä sen paperiin, voit laittaa sen biojäteastiaan. Jos rasva on nestemäistä, kaada se suljettuun astiaan, kuten käytettyyn maitopurkkiin tai muovipurkkiin, ja laita sekajätteeseen.

Lahjapaperit sekajätteeseen, konvehtirasiat pahvinkeräykseen

Värikkäät lahjapaperit lajitellaan joulun jälkeen sekajätteeseen tai energiajätteeseen. Jos olet käyttänyt lahjojen kääreenä voimapaperia tai ruskeaa kierrätyspaperia, ne voi laittaa kartonginkeräykseen.

Kun suklaakonvehdit ovat ehtineet kadota parempiin suihin, pahviset konvehtirasiat voi kierrättää kartonginkeräykseen muiden pahvipakkausten tavoin. Konvehtirasioiden muovialustat, muoviset karkkipaperit ja pakkausten muovikääreet taas laitetaan muovinkeräykseen.

Minne joulukuusi viedään joulun jälkeen?

Monilla paikkakunnilla joulukuusen voi viedä jätepisteen viereen, josta se kerätään maksutta jäteauton kyytiin. Tämä kuitenkin vaihtelee paikkakunnittain, joten tarkistathan oman jätehuoltoyhtiösi ohjeet heidän sivuiltaan:

Katso pääkaupunkiseudun ohjeet

Katso Porvoon ja Sipoon ohjeet

Katso Oulun ja Kempeleen ohjeet

Katso Turun ohjeet

Katso Pirkanmaan ohjeet

Katso Jyväskylän ohjeet

Katso Vaasan ohjeet

Katso Hämeenlinnan, Nurmijärven ja Tuusulan ohjeet

Katso Rovaniemen ohjeet